Energismarte forbrukere ga ny salgsrekord

Salget av varmepumper slo alle rekorder i fjor takket være norske boligeiere som vil spare strøm. – Høye strømpriser har fortsatt ikke gitt store utslag i salg til bedrifter.


Over 147 000 luft-til-luft-varmepumper ble installert i 2022, viser tall fra Prognosesenteret. 

Det sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. Mens norske forbrukere kjøpte luft-til-luft-varmepumper i hopetall, gikk salget av større luft-til-luft-varmepumper ned. 
– Selv om dette er forholdsvis enkle installasjoner som kan iverksettes raskt, har det ennå ikke tatt av blant bedrifter, fastslår Hagemoen. 

Venter vekst i 2023

Han tror ikke det skyldes mangel på interesse. 
– Luft-til-luft-varmepumper var det tredje mest populære energitiltaket blant bedrifter som søkte støtte i regjeringens tilskuddsordning før jul, opplyser Hagemoen. Tiltakene må gjennomføres i løpet av to år, og vil gi vekst i salg av større varmepumper.

En av bedriftene som vil få støtte til luft-til-luft-varmepumpe, er Sauda Bilverkstad. 
–  Noe måtte jeg gjøre for å få ned strømforbruket. Da staten kom med støtteordningen for bedrifter, hjalp det meg til å ta en beslutning, fastslår daglig leder Kjell-Marwin Lavik i Sauda Bilverkstad.

Presset økonomi på grunn av strømpriser

Hagemoen poengterer at mange faktorer kan stå i veien for faktisk å investere i varmepumpe.  
– Blant annet har høye strømpriser tæret på økonomien i mange bedrifter, og dermed muligheten for å investere. Dessuten leies mange yrkesbygg ut, og da kan det være krevende å fordele gevinsten av energitiltak, sier han.  

Noe vekst for større prosjekter 

Salget av større varmepumper for vannbåren varme økte noe, men ikke så mye som ventet ut fra de høye strømprisene i 2022. 
– Vi har snakket med flere aktører som melder om økt interesse fra eiere av større bygg, men det kan mange måneder før installasjoner blir gjennomført i denne typen prosjekter, poengterer Hagemoen. 

Varmepumpekonferansen 8. mars kan du høre analyser av året som gikk, og Prognosesenteret vil presentere utsikter for de kommende årene.

Slik ble salget for 2022 totalt

Veksten i fjor ble først og fremst drevet av salg til boligeiere, og økningen fordelte seg slik:

  • Luft-til-luft:                 24 %
  • Luft-til-vann:              36 %
  • Væske-til-vann:          34 %
  • Ventilasjonsluft:         42 %
  • Tappevann:                24 %

Se oppdatert statistikk for de siste 10 årene her.