Ut mot Aps fastpris på 40 øre: – Jeg holdt på å dette av stolen

Regjeringen presenterte et konsept 31. januar hvor alle husholdninger skal få kunne få en subsidiert fast lav strømpris på 40 øre/kWh. Konseptet kalles Norgespris av regjeringen.

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Reaksjonene lot ikke vente på seg da regjeringen foreslo Norgespris.

– Hvis dette går igjennom, kan det bety kroken på døra for mange i markedet for energieffektivisering, sa Rolf Iver Mytting Hagemoen til Teknisk Ukeblad.

Utdrag fra artikkelen i Teknisk Ukeblad:
Hagemoen sier at han støtter tiltak som skal verne lavinntekthusholdninger mot de høyeste strømprisene.

Men en såpass lav fastpris som 40 øre i både hus og hytter for alle vil svekke insentivene for å energieffektivisere og bidra til økt sløsing, mener han.

– Analysene viser at vi styrer mot en negativ kraftbalanse. Vi skal fase ut fossil energi i industrien, på transportfeltet. Vi løser ikke problemene våre uten at vi får mer kraft, og det er ikke ventet mer kraftproduksjon de neste årene.

– Konsekvensen er at vi må bygge enda flere vindmøller og mer vannkraft for å oppnå kraftbalanse.

Hagemoen tilføyer at varmepumper er i en spesiell situasjon ved at det er lønnsomt «uansett».

– Men hvis det blir for lang nedbetalingstid, ser vi at folk dropper det.

Konsekvensen av en så lav fastpris er at man må bygge enda flere vindmøller og mer vannkraft, advarer Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

​Hva sier andre organisasjoner?

Karoline Andaur, leder hos WWF Verdens naturfond:

  • Økt strømforbruk og sløsing.
    Økt forbruk vil igjen føre til et økt behov for kraftutbygging. Det vil bety mer av krafttypene som har store naturkonsekvenser, som vindkraft og vannkraft.
  • Fjerner insentivene for energisparing, investering i energieffektive løsninger og energiproduksjon som har få konsekvenser for naturen.
    Eksempler: solceller på tak, varmepumpe, smartstyring av strømforbruket - tiltak som er lite konfliktfylte og sparer naturen.

  • Fjerner insentivene til å spre ut forbruket.
    Om alle bruker masse strøm samtidig, må nettet være dimensjonert for korte og kraftige forbrukstopper. Resten av døgnet vil det være overdimensjonert. Det betyr at forbrukerne må betale for et dyrt, overdimensjonert nett gjennom nettleie og skatteseddelen, og det vil føre til nye konfliktfylte debatter om «monstermaster» og store inngrep i naturen.

Stig Schjølset | Foto: Nora Hindenes/ZERO

Daglig leder i Zero, Stig Schjølset er svært kritisk til lav «Norgespris» på strøm.

-Vi kommer til å få et mer bevisstløst forhold til strømforbruk. Nå tar man bort alle incentiver å spare energi og gjøre alle de andre tingene som er fornuftig i energisystemet.

Næringslivet og industrien er de store taperne

Håkon Taule i THEMA Consulting skriver i et leserinnlegg i Teknisk Ukeblad at fastpris for husholdningene vil gi høyere strømpriser generelt, og flere enkelttimer med ekstremt høye strømpriser for næringslivet og industrien.

Grunnen til at prisene vil svinge mer for næringslivet er at fastpris for husholdninger fjerner alle incentiver til å utvikle kortsiktig forbruksfleksibilitet, for eksempel ved smart lading av elbil og smart varmtvannsbereder. Norgespris reduserer også insentivene for energieffektivisering, og vil gjøre det svært vanskelig å nå målene om 10 TWh strømsparing i bygg i 2030.

Jan Bråten, nå pensjonist og tidligere økonom i Statnett har tidligere holdt en rekke innlegg for Varmepumpeforeningen. I et debattinnlegg på Teknisk Ukeblad skriver han følgende:
Regjeringen har lansert en subsidiert fast pris på 40 øre for strøm til husholdninger. Ordningen vil bremse energieffektivisering, slik at det blir enda vanskeligere å nå regjeringens mål om å redusere elforbruket i bygg med 10 TWh til 2030.

Fastpris fjerner alle incentiver til å utvikle kortsiktig forbruksfleksibilitet, for eksempel ved smart lading. Mindre energieffektivisering og fleksibilitet i forbruket vil svekke den grønne omstillingen, gi større naturinngrep, høyere kraftpriser og et dyrere energisystem. Merkostnaden må forbrukerne i siste instans betale.

Hva gjør Norsk Varmepumpeforening?

Norsk Varmepumpeforening arbeider sammen med andre organisasjoner som er opptatt av energieffektivisering, lokal energiproduksjon og smart strømstyring for å få endret innretningen på forslaget, som etter planen skal behandles i Stortinget i løpet av våren. Det som gir oss et håp om å lykkes med å få endret innretning er at forslaget må konsekvensutredes før det sendes til Stortinget.

-Miljødirektoratet sier mangelen på strøm og nett er den største barrieren mot å realisere utslippskutt i Norge, uttaler Bård Baardsen rådgiver i Norsk Varmepumpeforening.

NOVAP har derfor store problemer med å se hvordan introduksjon av en så lav fastpris som 40 øre kWh (eks mva.) for alle husholdninger og hytter kan bidra til at vi klarer å redusere strømforbruket betydelig fram mot 2030. Å investere i varmepumper og andre ENØK-tiltak vil fortsatt være lønnsomt for mange, men tilbakebetalingstiden blir lengre, og det er godt kjent at interessen for å investere i ulike løsninger for å spare strøm faller med lave strømpriser.