Thomas Myrdal og Dråpe Entreprenør: Nesten galskap ikke å måle nok data

Målinger kan bidra til å spare overraskende mye energi.

Thomas Myrdal er daglig leder i Dråpe Entreprenør AS. 

Det poengterer daglig leder Thomas Myrdal i Dråpe Entreprenør AS, et selskap han sier er veldig glad i å hente data.  
– Ser du på hele varmesystemets effektfaktor, vil du raskt avdekke om noe er galt, fortsetter Myrdal. For eksempel kan det avsløre komponenter som er i ferd med å ryke, feil med programvare eller dårlig innregulering. 
– Det er nesten galskap ikke å måle nok, mener han. Dråpe har vært borti flere bergvarmeanlegg i borettslag som ikke sparer mye strøm. 
– Først på årsmøtet ser beboerne at strømregningen er mye høyere enn den burde. Et lite SD-anlegg som brukes til å overvåke og styre tekniske anlegg ville raskt avdekket dette, poengterer Myrdal. 

Kan spare overraskende mye energi

Dråpe Entreprenør jobber utelukkende med bygg over 1000 m², som borettslag, sameier og næringsbygg.
– Vi bygger hovedsakelig komplette varmeanlegg, og har over 100 store anlegg vi overvåker og følger med på, gjør service på og får til å gå optimalt og lenge, forteller Myrdal. Blant annet en rekke borettslag, hvor måledata kan være veldig nyttig.
– Det har overrasket oss hvor mye energi vi kan spare ved å måle i hver eneste leilighet, forteller Myrdal. Da kan anlegget og varmekurven justeres inn mye mer nøyaktig, enten det er undersentraler for fjernvarme eller varmepumper. Og det å hente inn data trenger ikke være kostbart å komme i gang med: Trådløse målere er en veldig rimelig måte å få inn data på, ifølge Myrdal. 

– Energilagring blir en nøkkel

Gode måledata gjør det også mulig å kombinere ulike tiltak på en effektiv måte. 
– Strøm fra solceller kan lagres som varmt tappevann når det er mer lønnsomt enn å selge. Vi kan styre dette via SD-anleggene vi leverer, forteller Myrdal. Målinger i flere prosjekter viser at slik optimalisering er veldig lønnsomt. 
– Vi tror energilagring er nøkkelen til fremtidens utfordringer med energiforsyning, sier Myrdal.

Dedikerte fagfolk

Dråpe leverer SD-anlegg som flere av de ansatte har vært med å utvikle. Staben på sju har til sammen erfaring fra flere tusen anlegg, og har en sterk interesse for faget. Det tror Myrdal er en styrke for selskapet.
– Vi prøver hele tiden nye ting, og tester nye ideer før de blir en del av det vi leverer. Nå har vi bygget flere prototyper av tilleggsfunksjoner til SD-anlegg, hvor vi har skrevet all koden og bygget prototypene selv. Slik prøving og feiling synes vi er veldig gøy, det gir oss mange interessante oppdagelser og stadig bedre løsninger, sier Myrdal. 
I tillegg er det viktig å dele erfaringer, noe som blant annet skjer gjennom hyppige frokostmøter. 

Sunt å måtte lete etter utstyr

– Hva tror du blir de største endringene, overraskelsene eller utfordringene mot 2030?
– Det er det jo bare tiden som vil vise, men jeg tror de fleste har blitt flinkere til å håndtere utfordringer de siste to årene med pandemi og krig, sier Myrdal. En konkret utfordring er det å få tak i utstyr. 
– Vi må hele tiden se etter alternativer, og jeg tror det er veldig sunt. Du må snakke med flere leverandører og gi nye en sjanse i stedet for å velge de samme av gammel vane, poengterer han. Det mener han åpner for positive forandringer. 
– Selv om du kanskje ikke tenker det når du har ringt 10 forskjellige steder for å få tak i én del!