Støtte til 1379 varmepumper i norske bedrifter

Varmepumper var det mest populære tiltaket i regjeringens støtteordning for bedrifter med høye energikostnader.

Utedeler - Oslo Havn

Før jul delte regjeringen ut 2,8 milliarder kroner til energitiltak og strømstøtte til 3200 norske bedrifter gjennom Energitilskuddsordningen. På forhånd hadde regjeringen ventet at 20 000 bedrifter kom til å søke. 

Det aller meste av pengene gikk til energitiltak: ca 2,3 milliarder til snaut 2200 bedrifter. Totalt får bedriftene støtte til 8068 energitiltak, og samlet er varmepumper mest populært:

Energitiltak Antall som har fått støtte
Varmepumper 1379, derav 934 luft-til-luft-varmepumper
Energieffektiv belysning  1326
Solceller 1004
Utskifting av vinduer 704

 

NOVAP fikk inn luft-til-luft-varmepumper

Luft-til-luft-varmepumper alene er det tredje mest populære tiltaket. Opprinnelig var ikke dette foreslått som forhåndsgodkjent tiltak. Etter heftige protester fra Varmepumpeforeningen og andre, ble luft-til-luft-varmepumper likevel tatt med. 

– Det var en viktig seier for oss og bransjen, og vi er ikke overrasket over at dette er blant de mest populære tiltak blant norske bedrifter, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen. 

En fantastisk løsning i bilverkstedet

Kjell-Marwin Lavik i Sauda Bilverkstad har ikke angret et sekund på at han valgte luft-til-luft-varmepumpe. Den er allerede installert, og støtte innvilget. 

– Jeg var litt forberedt på å gjøre noe med energibruken, men fikk en ekstra boost med energitilskuddsordningen, fastslår han. Klima og Energiteknikk designet en løsning med kanalnett og filter.

Her kan du finne salgsmuligheter

Oversikt over hvilke bedrifter som har fått støtte og hva de har fått støtte finner du på ordningens nettside.
– Her ligger det fortsatt muligheter for å selge seg inn, understreker Hagemoen. Riktignok har endel bedrifter allerede fått installert varmepumpen de fikk støtte til, siden ordningen dekker energitiltak gjort etter 1. oktober. 
– Men alle som har fått innvilget støtte til energitiltak, har to år på seg til å gjennomføre tiltakene. Så det gjenstår nok mange muligheter til å gi tilbud, tror Hagemoen.