Slik bør framtidas strømstøtte være

Norske husholdninger bør få strømstøtte basert på gjennomsnittlig forbruk i lignende boliger, ikke basert på faktisk forbruk som i dag.

En ny rapport om strømstøtte ble presentert og diskutert på Arendalsuka. 

Det anbefaler Samfunnsøkonomisk Analyse i en rapport laget på oppdrag fra Norsk Varmepumpeforening , Huseierne, NHO Elektro, Norske Boligbyggelag og Solenergiklyngen. 

– Flere politikere og organisasjoner har etterlyst et bedre alternativ til dagens strømstøtteordning som både beskytter boligeiere mot høye strømpriser og samtidig stimulerer til å redusere energibruken. Derfor ønsket vi og de andre organisasjonene å foreslå en bedre løsning, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen.  

Gruppevis støtte 

Samfunnsøkonomisk analyse foreslår å dele alle boliger i Norge inn i grupper, basert på  

  • boligtype 
  • byggeår 
  • areal 
  • klimasone og  
  • om de er tilknyttet nærvarme eller fjernvarme.  

Hver gruppe av lignende boliger får strømstøtte for et forhåndsbestemt antall kWh, basert på historisk forbruk i denne gruppa og på årstid.  

– Dette er gunstig for de som bruker mindre strøm enn gjennomsnittet, poengterer Hagemoen. Satsene for strømstøtte kan bestemmes uavhengig av gruppeinndelingen.  

En langsiktig ordning må ivareta flere hensyn 

NVEs nyeste langsiktige kraftmarkedsanalyse anslår at kraftprisen kan bli betydelige høyere i 2030 enn vi historisk har hatt i Norge med unntak av for årene 2021 og 2022.  

– Dette tyder på at norske husholdninger i fremtiden vil ha behov for en strømstøtteordning. Politikerne har signalisert at dagens strømstøtteordning skal videreføres ut 2025, sier Hagemoen.

De fem organisasjonene som bestilte rapporten vil ha en videre dialog med politiske partier og organisasjoner som har vært aktive i debatten rundt strømstøtte, energieffektivisering og lokal energiproduksjon.