Norgespris kan gi høyere strømforbruk og presse opp prisene i Norden

To nye analyser fra THEMA Consulting viser at regjeringens forslag om en fast Norgespris på strøm kan gi høyere strømpriser i våre naboland – og samtidig svekke insentivene for strømsparing her hjemme.

Svend Boye i THEMA Consulting
Svend Boye i Thema Consulting

-Det er ganske sjokkerende at regjeringen lanserer en ordning som Norgespris der de ikke har utredet konsekvensene. THEMA og andre energianalytikere er tydelige på at Norgespris kommer til å svekke markedet for energieffektivisering i en periode der vi har behov for mer kraft for å nå klimamål, for å tilrettelegge for mer industri og bidra til et mer robust energisystem. Energieffektivisering vil redusere behovet for økt kraftutbygging og mer nett, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Denne uka presenterte NVE «Tilstanden i kraftsystemet 2025» der NVE-direktør Kjetil Lund skriver følgende:

– Med dagens virkemiddelbruk ligger vi ikke an til å nå målet om 10 TWh strømsparing i bygg innen 2030. Ifølge prognosene våre vil vi i 2030 være omtrent 6 TWh unna målet. Med dagens virkemiddelbruk ligger vi heller ikke an til å nå ambisjonen om 8 TWh solkraftproduksjon i 2030. Anslaget vårt er at vi vil ligge omtrent 6 TWh unna det nivået, sier Lund.  

Energieffektivisering og strømsparing reduserer behovet for å bygge ut mer kraftproduksjon og nett når samfunnet elektrifiseres.

Hva er konsekvensene av Norgespris?

Regjeringens forslag om Norgespris, som nå er på høring, innebærer en fast strømpris på 40 øre/kWh eks. mva. for husholdninger. THEMA Consulting har, på oppdrag fra Norsk Varmepumpeforening, ZERO, Naturvernforbundet, NHO Elektro og Elektroforeningen, sett nærmere på konsekvensene.

Været i et enkeltår påvirker kraftbalansen og dermed kraftprisene i Norge. Det får betydninger for Norgespris, ifølge THEMAs analyse:

  • I et normalår produserer vi foreløpig mer kraft enn vi bruker i Norge, som betyr at vi har et kraftoverskudd. Da vil husholdninger betale rundt 30 prosent mindre med Norgespris enn for markedspris på strøm. 
  • I et veldig vått år, som i 2020, øker kraftproduksjonen i Norge betydelig, noe som fører til lave markedspriser på strøm. Da vil husholdninger betale rundt 30 prosent mer for Norgespris enn markedspris. 
  • I et veldig tørt år, som i 2010, faller kraftproduksjonen i Norge betydelig: Det gir en anstrengt kraftsituasjon med stort importbehov. 

Strømsparing lønner seg minst når vi trenger det mest

Analysen viser at Norgespris gir størst motivasjon til strømsparing i våte år, når magasinene er fulle og kraftoverskuddet er stort. Derimot svekkes motivasjonen betydelig i tørrår, når kraftsituasjonen er anstrengt og det er størst behov for å spare strøm.

– Det blir helt bakvendt å lage et system som kan øke strømforbruket i tørrår, sier Hagemoen.

Med Norgespris vil norske husholdninger betale rundt 50 prosent mindre for strøm i tørrår sammenlignet med markedspris, ifølge analysen. Samtidig vil kraftunderskuddet i Norge øke, og presset på import fra nabolandene blir større.

Kan øke strømprisene i Norden

Effekten av Norgespris stopper ikke ved landegrensene. THEMA-analysen viser at markedsprisen på strøm vil kunne øke med:

  • 10 øre/kWh i Norge
  • 7 øre/kWh i Sverige
  • 5 øre/kWh i Finland
  • 2 øre/kWh i Danmark 

Alle disse tallene er for et normalår.

Dette skjer fordi norske husholdninger øker sitt strømforbruk ved innføring av Norgespris.

Her viser THEMA priser på strøm i Norden og hvor mye strøm husholdningene bruker i de ulike landene i Norden:

Diagram over priser på strøm i Norden og hvor mye strøm husholdningene bruker i de ulike landene i Norden.

Forbrukstak har svært begrenset effekt på strømsparing

Regjeringen har foreslått ulike nivåer for månedlig forbrukstak på 3000–5000 kWh. Ifølge analysen vil selv det laveste taket på 3000 kWh kun berøre rundt 4,5 prosent av husholdningenes strømforbruk. 

Påvirkes interessen for strømsparing og investering i energieffektivisering

Under ZERO-frokost: Hvordan sette pris på strømmen? viser Svend Boye i THEMA hva slags forskning som underbygger at forbrukere påvirkes av strømpris. Lave strømpriser bidrar til at forbrukere blir litt mindre opptatt av å spare strøm, og det svekker også interessen for å investere i varmepumper, etterisolering og andre tiltak som reduserer strømforbruket. Over tid vil dette bidra til at Norges samlede strømforbruk går betydelig opp. 

Norsk Varmepumpeforening jobber for smartere energibruk og lavere klimautslipp. Å sikre riktige insentiver for energieffektivisering og strømsparing er avgjørende – også når nye strømprismodeller vurderes.

Du kan laste ned analysene til THEMA her:

  1. Virkninger av Norgespris for Norge og Norden 
  2. Consequences of state-run electricity price hedging (Norgespris)
  3. Virkninger av Norgespris