NVE med saftige gebyrer til Power og Elkjøp

Begge må ut med en halv million kr for mangelfull energimerking. – Dette viser hvor viktig det er å gjøre energimerkingen av produkter riktig, mener kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i NOVAP.

Varmepumper i butikker skal ha godt synlig energimerke utvendig på framsiden eller oversiden. Leverandøren har ansvar for at opplysningene er korrekte. 

Det er første gang NVE gir gebyr for brudd på energimerkeforskriften. 
– Bruddene er knyttet til manglende og feilplassert energimerking i flere butikker over en lengre tidsperiode, sier Anne Vera Skrivarhaug, direktør for energiavdelingen i NVE, i en pressemelding.

Vil intensivere kontroller

NVE har ført tilsyn med Elkjøp Norge AS 16 ganger fra 2016 til 2019, mens de har gjort tilsyn 19 ganger med Power Norge. Nå forventer NVE at bransjen blir bedre til å merke slik at forbrukerne får den informasjonen de har krav på. 
–  Vi ser at også andre aktører ikke er gode nok til merke produktene sine, og vi kommer til intensivere kontrollene knyttet til dette, sier Skrivarhaug.

Vær påpasselig! 

Gulbrandsen advarer mot å tro at mangelfull energimerking bare gjelder detaljhandelen. 
– De fikk nok tilsyn først – og solide gebyrer – fordi de er størst. Men alt er ikke nødvendigvis på stell i vår bransje heller, sier han. Man må være påpasselig med energimerking der det er påkrevet, enten det handler om nettsider, utstilling i butikk, messer og markedsmateriell.
– Vi vet at det kommer kontroller, så det er ingen grunn til ikke å få orden på dette. 

Hva er kravene til energimerking for deg som forhandler varmepumper? Det kan du lese mer om i denne presentasjonen fra NVE