Nå kan du gå på fysiske kurs igjen

Smittevern ivaretas godt på alle typer kurs i regi av NOVAP. De fleste kurs går nå som normalt, men med begrensninger i antall deltakere på praktiske kurs.


Både deltakere og forelesere er glade for å kunne møtes igjen, her fra F-gass fornyelse i Moss 5. mai i år.

I takt med at samfunnet gradvis åpnes opp, er også kursvirksomheten i NOVAP på vei tilbake til vanlig drift. 
– Alt er i gang igjen, men de praktiske kursene er begrenset til åtte deltakere om gangen. For teorikurs har vi ikke denne begrensningen, men vi sørger for at lokalene er store nok. Det er ikke noe problem nå, forteller kursansvarlig Einar Gulbrandsen i NOVAP. 

Dette betyr smittevern for kursene

På praktiske kurs får alle deltakerne hver sin dedikerte varmepumperigg og utstyr, inkludert nytt verneutstyr de kan beholde etter endt kurs. 
På teorikurs som F-gass-fornyelse og prosjektlederkurs i brannfarlige kuldemedier er det faste plasser og én deltaker per bord gjennom hele dagen. 
– Hotellene tilrettelegger resten i henhold til myndighetenes retningslinjer for smittevern, forklarer Gulbrandsen. 

Få ledige plasser på F-gass førstegangssertifisering

De som var påmeldt kurs som måtte avlyses på grunn av koronasmitte, har blitt kontaktet av NOVAP med tilbud om nye kurs. 
– Vi har satt opp en del ekstra kurs, spesielt i juni, for å kunne tilby plass til de som egentlig skulle på kurs i mars og april, opplyser Gulbrandsen. Nå er de fleste f-gass-kursene fulltegnet til godt uti september. Også etterspørselen etter luft-til-luft-kurs er stor, og her er det også mange fulltegnede kurs. 

Sikre deg plass på F-gass-fornyelse

For F-gass-fornyelse er det foreløpig god kapasitet. 
– Som vi har sagt gjentatte ganger forventer vi at det blir stor pågang når fristen nærmer seg, så det er lurt å sikre seg plass først som sist, mener Gulbrandsen. Selv om de digitale kursene for F-gass-fornyelse har fungert veldig bra, ser han det ikke som en varig løsning for disse kursene. 
– Du må uansett møte opp for å ta eksamen. 

Pluss ved fysisk og digitalt    

Stig Rath holdt det første fysiske NOVAP-kurset etter at myndighetene åpnet opp for det igjen. 
– Jeg synes det gikk superfint, helt uanstrengt, og folk var flinke til å holde avstand. Den største forskjellen fra tidligere var egentlig fasilitetene – det var veldig vekt på hygiene, poengterer han. Med fysiske kurs oppstår det lettere impulsive diskusjoner enn på digitale kurs, er hans erfaring. Samtidig har digitale kurs åpenbare fordeler for deltakere som ofte er anonyme i et fysisk møte, og Rath mener folk er mer opplagte når de ikke har vært nødt til å reise i timevis. 
– Begge deler har sine styrker, så jeg håper både fysiske og digitale kurs fortsetter.