Nå gjør Miljødirektoratet tilsyn av nettbutikker

– Det er supert at direktoratet følger opp tips fra oss og andre, sier kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

Nettbutikker må kunne dokumentere at en varmepumpe skal installeres av f-gass sertifisert installatør.

Det er ikke lov til å selge varmepumper til forbrukere uten å dokumentere at en f-gass-sertifisert installatør skal montere varmepumpen. Miljødirektoratet har tidligere presisert at det ikke er nok å oppgi sertifikatnummer eller navn på en sertifisert bedrift.

– Vi har sjekket en rekke av de største nettbutikkene og tipset direktoratet om avvik der vi har funnet det, opplyser Gulbrandsen. Varmepumpeforeningen har også videreformidlet tips fra andre i bransjen. 

Nå melder direktoratet at de er i gang med å kontrollere butikker og nettbutikker som selger varmepumper og andre varme- og kuldeanlegg. Tilsynet handler om å sjekke om butikker og nettbutikker har rutiner og systemer for å sikre at installasjonen skal gjøres av en sertifisert virksomhet. Det kan dokumenteres gjennom en avtale eller et akseptert tilbud mellom kunden og den sertifiserte bedriften.

– Vi synes det er positivt at de nå følger opp med tilsyn slik at de kan sikre at regelverket blir etterfulgt, understreker Gulbrandsen.