Jarle Pettersen og Elektroskandia: Følger med på kundenes f-gass sertifikat

– Vårt mål er å gjøre luft-til-luft varmepumper til en naturlig del av produktporteføljen til el-installatørene.

Jarle Pettersen. 

Det sier Jarle Pettersen i Elektroskandia, som nettopp har blitt medlem i Norsk Varmepumpeforening. Gjennom et samarbeid med ABK-Qviller tilbyr den landsdekkende el-grossisten luft-til-luft-varmepumper fra Toshiba og Samsung. Satsingen startet i fjerde kvartal 2021. 

– Vi har hatt en overraskende god start. Vi tenkte vi skulle bruke 2021 til å etablere dette litt og så smått komme i gang med salg, men det har gått over all forventning allerede, fastslår Pettersen, seksjonsleder for forretningsutvikling.

Elektroskandia selger også alt av montasjetilbehør, varmepumpehus- eller tak og spesialverktøy.

Mål om 100 % f-gass-godkjenning blant kunder

Pettersen anslår at 90 % av salget har gått til elektroinstallatører med gyldig f-gass sertifikat, og Elektroskandia gjør som selskap hva de kan for å nå 100%. 

– Vi har oversikt over hvilke av våre kunder som er godkjent, og følger med på returgass.no for å se hvem som kommer til. Vi klarer ikke å håndheve dette 100%, men vårt tydelige mål er at el-installatørene som skal kjøpe luft-til-luft varmepumper av oss bør være f-gass-godkjente, sier han.

Grossister er ikke pålagt å kreve godkjent f-gass-sertifikat av sine kunder. 

Ønsker mest mulig kontroll

En del av Elektroskandias kunder ønsket å selge luft-til-luft varmepumper via sine nettbutikker, men det har e-grossisten inntil videre satt på vent for å se an utviklingen. 
– Vi vil foreløpig at alt skal bestilles gjennom vår portal slik at vi får en bedre oversikt over hvem som ønsker å kjøpe luft-til-luft varmepumper av oss, poengterer Pettersen. 

Elektroskandia informerer om og oppfordrer elektroinstallatører til å gå på f-gass-kurs i regi av ABK-Qviller eller NOVAP, og har allerede sendt el-installatører på f-gass-kurs. 

Kravet om gyldig f-gass sertifikat gjelder for alle som installerer luft-til-luft-varmepumper, og alle som selger til sluttkunder må dokumentere at installasjonen skal gjøres av personer og bedrifter med godkjenning. 

Pettersen anbefaler NOVAP sin artikkel om krav til dokumentasjon for salg over disk.

Støtter seriøsitet i bransjen

Når Elektroskandia AS har blitt medlem i NOVAP, er nettopp seriøsitet en viktig motivasjon. 
– Vi har blitt med fordi luft-til-luft varmepumper er en ny satsing for oss, men også fordi vi ønsker å støtte opp om den foreningen som jobber for at bransjen skal være seriøs, fastslår Pettersen. I tillegg synes han det er nyttig å få tilgang på statistikk og prognoser.