Hva gjør vi med strømstøtten?

Norsk Varmepumpeforening har sammen med 4 andre organisasjoner fått utarbeidet et forslag til en alternativ modell for strømstøtte som både hjelper husholdningene å håndtere høye strømregninger og som gir insentiv for å gjennomføre energitiltak.

Installatør som monterer en ny AMS-måler

Da strømprisene økte voldsomt høsten og vinteren 2021, kom det raskt på plass en god strømstøtteordning som beskyttet norske husholdninger mot historisk høye strømpriser. Norge var ikke alene, mange andre land etablerte også ordninger for å hjelpe husholdningene med høye strømregninger. Felles for alle strømstøtteordningene er at de ble innført raskt som en form for krisepakke, og var ment å ha en begrenset varighet.

Utformingen av strømstøtten påvirker lønnsomheten i energitiltak

Hvordan selve strømstøtten er bygd opp, vil kunne påvirke lønnsomheten av å investere i energieffektivisering, egenproduksjon og ulike tiltak som hjelper husholdningene å tilpasse forbruket til svingningene i strømprisene. Dagens utforming av strømstøtteordningen har fått mye kritikk fra samfunnsøkonomiske fagmiljøer, fordi den reduserer husholdningenes insentiver til å gjennomføre tiltak som forbrukerfleksibilitet, energieffektivisering og lokal energiproduksjon.

Langsiktig ordning må ivareta flere hensyn

Prognoser, som NVEs nyest langsiktige kraftmarkedsanalyse, anslår at kraftprisen vil kunne bli betydelige høyere i 2030, enn vi historisk har hatt i Norge, med unntak av for årene 2021 og 2022. Dette tyder på at det også i fremtiden vil være behov for en strømstøtteordning for norske husholdninger. Det er gitt politiske signaler om at dagens strømstøtteordning skal videreføres ut 2025.

Samfunnsøkonomisk Analyse har på oppdrag fra Huseierne, NBBL, NHO Elektro, Norsk Varmepumpeforening og Solenergiklyngen gjennomført en analyse av hvordan «Fremtidens strømstøtte» kan utformes. I analysen gjør Samfunnsøkonomisk Analyse rede for hvordan en kan inrette en langsiktig ordning som beskytter forbrukerne mot uhåndterbare strømregninger og strømpriser, og som samtidig gir insentiver for gjennomføring av energitiltak.

Manglende eller redusert gjennomføring av energitiltak fra husholdningene vil innebære høyere etterspørsel etter strøm, noe som også i seg selv vil innebære høyere strømpriser. Det at husholdningene har tilstrekkelige insentiver for å gjennomføre energitiltak, er også avgjørende for at Norge når mål vedtatt av Stortinget om 10 TWh redusert elforbruk i bygg innen 2030.

Hele rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse med forslag til ny modell for strømstøtte kan lastes ned her.

Rapporten vil også blir presentert på Arendalsuken med påfølgende debatt med sentrale politikere. Dette arrangementet vil også bli streamet for dem som ikke har mulighet for å delta fysisk.

Tid: Onsdag 14. august kl. 14:30 - 15:30
Sted: MØR Biffhus
Lenke til arrangementet:
www.arendalsuka.no/programsok/details/23749