Hva betyr ny Enova-avtale for varmepumpebransjen?

Det viktigste for varmepumpebransjen er at Enova igjen får et energimål og at Enova kan støtte kjent og velprøvd teknologi.

Nils Kristian Nakstad og Astrid Lilliestråle i Enova
Adm.dir. Nils Kristian Nakstad og dir. teknologi- og markedsutvikling Astrid Lilliestråle i Enova. Foto: Håkon Bjørngård

- Selv om vi ikke vet helt konkret vet hva som kommer av ny og forbedrede støtteordninger har vi fått gjennomslag for våre viktigste krav i ny fireårsavtale mellom Enova og ansvarlige departementer, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

Klima- og miljødepartementet og Energidepartementer styrer Enova på et overordnet nivå gjennom fireårsavtaler og årlige tildelingsbrev. Den nye avtalen ble signert den 18. desember 2024 og gjelder fra 1. januar 2025 til 31. desember 2028. I tillegg til at avtalen har et eget energimål så står det også i budsjettavtalen mellom SV og regjeringen at avtalen skal støtte opp under målet om 10 TWh redusert strømforbruk i bygg i 2030.

Dette er de viktigste punktene i avtalen mellom Enova og regjeringen:

  • Enova vil i ny fireårsavtale tilføres 8 milliarder årlig mot 3,3 milliarder i den foregående fireårsavtalen.
  • Enova får et særskilt oppdrag på energitiltak i husholdninger som også omfatter boligselskaper. Enova skal årlig bruke minst 587 millioner kroner innenfor dette området. Det er viktig å merke seg at dette er et minimumsbeløp, og at det meste av den årlige bevilgningen på 8 milliarder kroner er frie midler som Enova disponerer. For å nå målet om 10 TWh redusert strømforbruk i bygg er det helt nødvendig med mer midler til energitiltak i husholdningene, næringsbygg og offentlige bygg.
  • Det er lagt til grunn at en sterk kraft- og effektbalanse er viktig for klima- og energiomstillingen, og en forutsetning for lave og stabile strømpriser for husholdninger og næringsliv. Dette krever økt kraftproduksjon, mer nettkapasitet og økt satsing på energieffektivisering.
  • Det anerkjennes at husholdninger står for en stor andel av kraftforbruket i Norge, og at det er et stort potensial for energieffektivisering og energifleksibilitet.  Endret energibruk, energieffektivisering og ny energiproduksjon i husholdninger kan bidra til å styrke kraft- og effektbalansen både på kort og lang sikt, og kan samtidig bidra til å gjøre den enkelte husholdning mindre utsatt i perioder med høye energipriser.
  • Det er kort tid til 2030, og Enova bør derfor i større grad enn tidligere støtte moden teknologi.
  • I avtalen er det et mål på energieffektivisering og ny energiproduksjon tilsvarende minst 4500 GWh i prosjektene Enova finansierer direkte.
  • Enova skal fortsatt ha en landsdekkende informasjons- og rådgivningsaktivitet.  Dette skal blant annet innebære en innsats rettet mot kunnskapsdeling og informasjon knyttet til energibruk og energieffektivisering i bygg og industri.
  • Enova skal ivareta driften og utviklingen av energimerkeordningen og ordningen for energivurdering av tekniske anlegg.
  • Enova skal ivareta driften og utviklingen av en rapporteringsløsning for energikartlegging rettet mot store foretak.

Pressemelding fra Enova og tidligere saker: