Frist for f-gass-fornyelse er 1. desember

Den gjelder alle med f-gass sertifikat som er fem år eller eldre. Hittil har om lag 40 % av dem fornyet sitt sertifikat.

Er du blant dem som har lov til å håndtere F-gasser etter nyttår? Omtrent annet hvert sertifikat må fornyes før den tid. 

Ifølge anslag fra Isovator og Miljødirektoratet har drøyt 2400 personer frist til å fornye f-gass sertifikat innen utgangen av 2020. 
– Det er nesten halvparten av alle som har personlig F-gass sertifikat, poengterer kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. Per 5. november hadde 610 personer fornyet sertifikat i kategori 1 og 335 i kategori 2, opplyser Isovator. 

Ventetid hvis du stryker

Fornyelsen er en ren teorieksamen. NOVAP har holdt en rekke éndagskurs det siste året, med eksamen på slutten av dagen. 
– I snitt har flere enn fire av fem klart eksamen på første forsøk, opplyser Gulbrandsen. De som stryker, må vente én uke etter første eksamen. Stryker du andre gang, må du vente en måned før du kan prøve på nytt. 

Stort etterslep i 2021

Kurs i F-gass-fornyelse holdes en rekke steder rundt om i landet, fra Kristiansand i sør til Tromsø og Bodø i nord. 
– Vi har fortsatt noen ledige plasser på kurs før jul, men det er smart å sikre seg plass, understreker Gulbrandsen. Han mener etterslepet først og fremst skyldes at få har tatt kurs og eksamen i tide selv om det har vært tilgjengelig kapasitet.

NOVAP venter stor pågang også fra starten av 2021, når hundrevis av etternølere må fornye sine F-gass sertifikat for å jobbe lovlig. 

Dårlig tid uansett

– Vi har fått signaler om at Miljødirektoratet vurderer å utsette fristen på grunn av koronasituasjonen, opplyser Gulbrandsen. Tidligere er fristen utsatt med tre måneder to ganger. Selv om de gjør det samme igjen, vil mange få det travelt med å rekke fristen. 

– Jo lenger fristen utsettes, desto flere sertifikat vil gå ut på dato i mellomtiden. 

Varmepumpeforeningen følger samme strenge regler for smittevern på kursene uansett hvor i landet de holdes.