Årets varmepumpepris til Frigg
En varmepumpe ved navn Frigg leverer damp til framstilling av trygt dyrefôr for firbeinte og fjærkre. Den sikret Felleskjøpet Varmepumpeprisen 2024.
Prisutdeler Rolf Iver Mytting Hagemoen (til venstre) med Michael Schlemminger fra Aneo Industry, prisvinner Vebjørn Nilsen fra Felleskjøpet, og Hanne Louise Moe fra Aneo. Foto: Thomas Eckhoff for Norsk Varmepumpeforening.
Katt og kanin, hund og haner, slaktegris og hester – til sammen har Felleskjøpet 400 forskjellige oppskrifter på fôr. På Skansen midt i Trondheim ligger en av Felleskjøpets større fôrfabrikker. Her har det blitt produsert dyrefôr siden femtitallet, og i dag skjer det for kylling, høne, gris og hest.
– Vi har minst bruk av antibiotika i verden fordi vi har fôr garantert fritt for salmonella. Vi bruker energi, mens produsenter ellers i Europa bruker medisiner, poengterer teknisk sjef Vebjørn Nilsen i Felleskjøpet.
Gjenvinner spillvarme
Alle fôrprodukter varmes til over 81 °C for å drepe salmonella.
– Til dette trenger vi damp på omkring 130 °C. Det får vi fra den nye varmepumpen, forteller Nilsen. Den gjenvinner spillvarme fra prosessen, og vil bidra til å redusere strømforbruket i fabrikken med om lag 5 GWh årlig.
– Behovet for industrielle varmepumper som kan levere høye temperaturer er stort nå som industrien skal fase ut fossil energi. Derfor ønsker vi å løfte fram prosjekter som går foran og satser, sa daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening da han overrakte Varmepumpeprisen 2024 – større anlegg.
Ikke tilfeldig at det skjer i Trondheim
– Nå er det flere i Europa som ser til hva vi gjør i Norge, forteller Nilsen. Han forteller at betydelig støtte fra Enova har vært viktig for prosjektet.
– Vi var helt avhengige av Enova, og Marit Sandbakk har vært veldig viktig for oss, understreker Vebjørn. Felleskjøpet har åtte større fôrfabrikker rundt om i landet.
– Vi håper dette er noe vi kan rulle ut på flere anlegg. Det er ikke tilfeldig at vi startet i Trondheim – der er det mange kloke hoder, poengterer Vebjørn.
(saken fortsetter under bildet)
Felleskjøpets fôrfabrikk på Skansen i Trondheim. Foto: Felleskjøpet Agri.
To tonn prosessdamp per time
Et av dem er Christian Schlemminger, driftssjef i Aneo Industry AS, som står bak løsningen.
– Varmepumpen leverer to tonn prosessdamp i timen; opplyser han. Prosessen trenger vanndamp på 130 °C og 2 bar. Den produseres i to trinn:
- Første trinn er basert på en industriell ammoniakkmaskin som lager lavtrykksdamp.
- I andre trinn sørger dampkompressorer for å komprimere damptrykket opp til ønsket trykk.
– Begge disse systemene finnes i hver sin verden, men ingen har turt å sette dem sammen slik, og i den skalaen. Begge systemene må strekke seg veldig for å fungere sammen, stikkord termisk integrasjon, poengterer Christian.
Henter varme fra produksjonsprosessen
Varmepumpen leverer både damp og varmtvann til produksjonsprosessen – og henter også varme fra den: Etter oppvarmingen må fôret kjøles ned mot 20 grader.
– Denne varmen mater vi inn i varmepumpen, forklarer Schlemminger. Dampen fordeles gjennom et nybygget dampnettverk i fabrikken, og eksisterende elkjel brukes til å starte produksjonsprosessen.
– En slik integrasjon, så nær kjerneprosessen som mulig, gjør at vi kan levere varmen mest mulig effektivt, poengterer Christian.
Varmepumpen har fått navnet Frigg for å symbolisere en nordisk kvinne som er visjonær, tar ledelsen og søker innovative løsninger. Foto Felleskjøpet Agri.
Optimaliserer driften
Framover blir jobben å finne optimale driftsbetingelser for varmepumpen og for produksjonsprosessen. Også denne delen av prosjektet har fått Enova-støtte.
– Vi ser fram til å fortsette det gode samarbeidet med teamet hos Felleskjøpet Skansen. Målet er å drifte varmepumpen så ofte som mulig over hele året, poengterer han.