Best fart for enøk
– Vi er på god vei mot mer energieffektivisering, men vi er ikke i ferd med å effektivisere 20 TWh før 2030, sier Svend Boye i Thema Consulting.
Svend Boye brukte skihopping som analogi for å vurdere hva som har skjedd med Energikommisjonens anbefalinger det første året: Lengde for oppnådd mål og stilkarakter for innsats.
Nå er det et år siden Energikommisjonen presenterte sine forslag til hva Norge bør gjøre for å sikre fortsatt kraftoverskudd. Om lag 100 tiltak skulle gi Norge «mer av alt, raskere». Tiltakene var fordelt på fire områder.
- Effektiv og fleksibel energibruk
- Ny kraftproduksjon
- Bedre og raskere saksbehandling
- Økt nettkapasitet
Strømpris har vært den viktigste driveren
Hva har skjedd siden? Spørsmålet gikk til Thema Consulting, og Svend Boye presenterte svarene på et seminar Varmepumpeforeningen og samarbeidspartnere arrangerte i forrige uke.
– Energieffektivisering er godt i svevet, konkluderer Boye, og viser blant annet til det høye salget av varmepumper.
Det er imidlertid ikke myndighetenes fortjeneste.
– Det viktigste energieffektiviseringstiltaket er strømprisen. Det er et kjempesterkt signal jeg tror alle har klart for seg både når skal skru på bryteren og når de skal kjøpe en varmepumpe, sier Boye.
Mye penger er satt av
Samtidig påpeker han at myndighetene ikke har hatt lang tid på å følge opp Energikommisjonens tiltak.
– Det har bare vært ett år. De har summet seg og gjort mange administrative tiltak som vil ha effekt, men det vil ta tid, mener Boye.
Dessuten
- er handlingsplanen for energieffektivisering lagt fram, og
- det er satt av mellom tre og fire milliarder kroner til energieffektivisering og lokal energiproduksjon i 2024. Blant annet er dette midler til Energitilskuddsordningen, Husbanken og Enova.
– Myndighetene har brydd seg
Boye mener det er for tidlig å konkludere om effekten av det myndighetene har gjort det siste året.
– Men vi kan konkludere at myndighetene har brydd seg, poengterer han.
20 TWh blir for tøft
Energikommisjonen satte mål om 20 TWh energieffektivisering innen 2030. Boye tror ikke vi er på vei dit.
– Hvis vi er flinke, klarer vi kanskje halvparten, anslår Boye. For de andre områdene oppsummerer han at vi vil få mer nett, kanskje raskere saksgang, men lite ny produksjon før 2030.