Du må ha et gyldig F-gass sertifikat for å installere luft-til-luft-varmepumper og split luft-til-vann-varmepumper samt om du gjør inngrep i kuldekretsen i andre typer kulde- og varmepumpeanlegg.
Dette lærer du
Kurset gir en dypere forståelse av kuldeteknikk ved hjelp av praktiske og teoretiske øvelser. Det praktiske arbeidet foregår på luft-til-luft-varmepumper med en til to personer per rigg. Opplæring i kategori 1 foregår på en liten kulderigg.
- Termodynamik
- Komponenter i kjøleanlegg
- F-gass forordningen
- Tømming og fylling av anlegg
Påmeldingskravet er minimum NOVAPs luft-til-luft-varmepumpekurs, tilsvarende kompetanse eller kuldefagbrev. Merk også at det stilles krav til kompetanse innen hardlodding.
Målgruppe
Kurset henvender seg til de med varmepumpe- eller kuldeteknisk erfaring som et forberedende kurs for eksamen. Deltakere kan komme fra andre tekniske yrkesgrupper, eller ha en studiebakgrunn innenfor kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk som må repeteres før eksamen. Alle kursdeltakere får tilsendt et kompendium før kursstart, vi anbefaler på det sterkeste at alle deltakere leser gjennom dette før kursstart.
Kursmateriell
- Kompendium
- Nettbasert forprøve
Forkunnskaper
Kurset henvender seg til de med varmepumpe- og kuldeteknisk erfaring som et forberedende kurs for eksamen innen F-gass forordningen.
Kandidater på kategori 2 skal minimum ha NOVAPs installatørkurs for luft-til-luft-varmepumper eller tilsvarende kompetanse. Det er en stor fordel å ha forståelse for prinsippene i et kuldeanlegg.
Kandidater på kategori 1 skal ha kuldefagbrev eller tilsvarende kompetanse og være kjent med arbeid på kuldeanlegg.
Skal du ta F-gass sertifisering innen kategori 1 eller kategori 2 må du dokumentere at du kan lodde permanente, tette sammenføyninger i kulde- og varmepumpesystemer.
Ta en quiz for å kartlegge dine forkunnskaper her!
Eksamen
Eksamen består av en praktisk del og en teoretisk del. Den praktiske prøven varer i opptil 4 timer og er en selvstendig prøve som kandidaten må fullføre. Den teoretiske prøven må fullføres på 2 timer og gjennomføres uten hjelpemidler. Isovator AS er ansvarlig for eksamen og utstedelse av F-gass sertifikat for den aktuelle kategorien.
Kategori 2 omfatter installasjon, vedlikehold og service, tømming av kuldemedium så fremt fyllingsmengden er mindre enn 3 kg (6 kg om anlegget er hermetisk lukket f.eks. væske-til-vann-varmepumper). Lekkasjekontroll på alle anlegg uansett fyllingsmengde. På hvert kurs vil det være mulig for 4 kandidater å gå opp til eksamen i kategori 1, ønske om dette må sendes inn sammen med påmeldingen. Du må være oppmerksom på at det kan være bergrenset antall plasser i de ulike kategoriene, dette kan føre til at ønsket kursdato ikke alltid er tilgjengelig i ønsket kategori.
Kurset vil bli gjennomført som en kombinasjon av teori og praksis.
Timeplan dag 1 (8-16)
Termodynamikk og komponenter
Timeplan dag 2 (8-16)
Praktiske øvelser
Timeplan dag 3 (8-16)
F-gass teori
Timeplan dag 4 (8-17)
Eksamen i regi av Isovator AS
Sted for kurset
Kuben yrkesarena, Teknologisenteret. Kabelgaten 10 – 12, 0606 Oslo
Timeplan for kurs og eksamen
Dag 1: 8 – 16 – Teori
Dag 2: 8 – 16 – Praktisk
Dag 3: 8 – 16 – Teori
Registrering starter kl. 07:30
Eksamen:
Dag 4: 8 – 17 – Teoretisk og praktisk eksamen
Teoriprøve: 2 timer
Praktisk prøve: 4 timer
Kandidater med lese- og skrivevansker som ønsker muntlig eksaminering må melde fra om dette senest 2 uker før eksamen. Kategori for eksamen må avtales dersom du ønsker noe annet enn kategori 2. Se din bekreftelse for info om dette.
Lunsj
Det blir servert lunsj alle dager. Vennligst meld fra til oss dersom du har allergier eller annet vi må ta hensyn til.
Overnatting
Hotel 33 ligger 5 min. fra Teknologisenteret med adresse Østre Aker vei 33, 0581 Oslo. Rom kan bookes direkte til resepsjonen på q.hotel33@choice.no eller på tlf. 23 19 33 33. Oppgi Norsk Varmepumpeforening for rabatt på overnattinger.
Forkunnskaper
Kurset henvender seg til de med varmepumpe- og kuldeteknisk erfaring som et forberedende kurs for eksamen innen F-gass forordningen.
Kandidater på kategori 2 bør minimum ha NOVAPs montørkurs for luft-til-luft-varmepumper eller tilsvarende kompetanse. Det er en stor fordel å ha forståelse for prinsippene i et kuldeanlegg.
Kandidater på kategori 1 bør ha kuldefagbrev eller tilsvarende kompetanse og være kjent med arbeid på kuldeanlegg.
Forprøve
Forprøven er en nettbasert prøve som deltakerne får tilgang til senest én uke før kursstart. Vi ser at kursdeltakerne har større utbytte av kurset når forprøven er gjennomført i forkant av kurset.
Hardlodding
Skal du ta F-gass sertifisering innen kategori 1 eller kategori 2 må du dokumentere at du kan lodde permanente, tette sammenføyninger i kulde- og varmepumpesystemer. Uten denne kompetansen er det helt nødvendig å gjennomføre et hardloddekurs i forkant av F-gass kurset. Opplæring i hardlodding er ikke en del den praktiske opplæringen på F-gass kurset.
Arbeidstøy
For å forebygge og begrense personskader skal kursdeltakere alltid benytte personlig verneutstyr. Vernebriller og og arbeidshansker er tilgjengelig på kurssenteret. Ved praktiske øvelser og varme arbeider skal kursdeltakere bruke egnet arbeidstøy.
Kursmateriell og dokumentasjon
Alt nødvendig kursmateriell vil bli delt ut på kurset, du får tilsendt et spiralhefte per post som skal leses grundig gjennom før kurset, heftet må tas med på kurset. Isovator AS vil utstede F-gass sertifikat etter bestått praktisk og teoretisk eksamen.
Pensumliste
Pensumlisten for kurset kan du laste ned ved å trykke her.
Karantenetid etter stryk til eksamen
Etter første gangs stryk er karantenetiden én uke. Etter annen gangs stryk er karantenetiden én måned. Hvis kandidater avlegger ny prøve i karantenetiden vil prøven bli kjent ugyldig og det løper ny karantenetid fra sist avlagte prøve.
Adkomst
Flybuss FB3B stopper på Risløkkalléen. Kommer du med bil, følger du skilter mot Økern Nord. Nærmeste T-banestasjon er Risløkka og Økern som kjøres av T-banens linje 5. Planlegg reisen på ruter.no.
Parkering
I garasjen på Kuben koster parkering kr. 260 per døgn. Like ved Hotel 33 er det flere parkeringsplasser der parkering koster kr. 250 per døgn (Felt E & F).
Faktura og betaling
Vi sender deg faktura når du melder deg på kurset, og den betales ved forfallsdato. Faktura er uten mva. fordi opplæringsvirksomhet i Norge er fritatt for dette. Påmeldingen er bindende, og eventuell avmelding må skje skriftlig.
- Melder du deg av, må du betale 20 % av deltakeravgiften.
- Melder du deg av senere enn 14 dager før kurset, må du betale 50 % av deltakeravgiften.
- Melder du deg av senere enn 7 dager før kurset, må du betale full deltakeravgift. Da får du tilsendt kursmateriell.