Sju tips til pene installasjoner i gamle hus

Det å installere varmepumper i gamle og verneverdige boliger handler særlig om en ting: Å skjule installasjonen mest mulig. Installatører med erfaring deler gode tips og råd.

Dette bygget fra 1931 er tidsriktig rehabilitert - og har fått en varmepumpeinstallasjon som passer inn.

Nå som Riksantikvaren anbefaler varmepumper i fredete og vernete hus, kan det åpne for flere oppdrag i gamle bygninger. NOVAP-godkjent forhandler Lunheim Elektro på Åndalsnes har installert luft-luft-varmepumpe i flere gamle bygg. Det samme har Viken Pumpeservice i Drøbak, som også har erfaring fra hus med vernestatus. 

Her er deres beste tips: 

 1. Kontakt kommunen i forkant
 2. Tidlig planlegging gjør jobben lettere
 3. Innedelen må ikke alltid stå på en yttervegg 
 4. Lakker innedelen i en passende farge
 5. Sett utedelen mest mulig ute av syne
 6. Få installasjonen til å gå i ett med huset
 7. Tenk sikkerhet

1. Kontakt kommunen i forkant

For boliger som er fredet eller vernet er det eiers ansvar å søke om tillatelse til å installere varmepumpe, men som forhandler kan du også kontakte kommunen. 
– Vi har alltid hørt med kommunen først – det er sikrest. Hvis de sier kjør på, har du det skriftlig, poengterer Alexander Smogeli i Viken Pumpeservice. I tillegg til vernestatus kan områdeplanen i kommunen begrense hva du kan gjøre. Får du påpakning i etterkant, kan det bli kostbart å rette opp.  

2. Tidlig planlegging gjør jobben lettere

Et av de gamle byggene i Romsdal som har fått varmepumpe, er huset hvor Lars Wenaas begynte å sy arbeidsklær i kjelleren i 1931. Huset ved konfeksjonsfabrikken i Måndalen har blitt totalrehabilitert. 
– På slike prosjekter er det viktigste å komme inn tidlig nok. Ellers får vi ikke til å skjule installasjonen så bra som vi kunne ha gjort, understreker Ove Berild i Lunheim Elektro. 

3. Innedelen må ikke alltid stå på en yttervegg 

Innedelen står midt i huset på en skillevegg av tømmer, og ble plassert i tett samarbeid med snekkeren. Rørene ligger i etasjeskiller mellom første og andre etasje, gjennom veggen ned til kjeller og ut gjennom mur. Ved å frese spor i tømmeret bak innedelen var det mulig å komme opp i taket og videre. 
– Vi la opp rørene underveis i rehabiliteringen for å skjule dem, så vi var innom flere ganger. Installasjonen blir litt dyrere, men på et slik prosjekt er det mye viktigere å få varmepumpen til å passe inn, poengterer Berild. 

Innedel på en innervegg går fint an. 

4. Lakker innedelen i en passende farge

Et viktig grep for å få varmepumpen til å passe inn handler om farge. 
– Denne innedelen er ganske stor, men vi fikk lakkert den i samme farge som veggen. Det ble ganske bra, mener Berild. Dette tipset er i tråd med Riksantikvarens konkrete anbefalinger (se nederst i saken). 

5. Sett utedelen mest mulig ute av syne

Utedelen står på bakkeplan på motsatt side av huset, så totalt ble rørføringene på 16 m. 
– Det er ganske langt, så vi måtte installere en drenspumpe for å få ut kondensvann fra innedelen, forklarer Berild. Dessuten er utedelen plassert på bakkeplan, godt gjemt under en veranda. 
– Du ser ikke på huset utvendig at det har varmepumpe, poengterer Berild. 

(saken fortsetter under bildet)

Diskret plassert utedel under terrasse. Foto: Lunheim Elektro. 

6.  Få det til å gå i ett med huset

Der du ikke kan sette den ute av syne, gjelder det å tenke helhet. 
– Gjør det så pent som mulig og få det til å gå i ett med huset. Du setter ikke et moderne varmepumpehus på en 200 år gammelt bolig, poengterer Smogeli. Han har bakgrunn som tømrer, og er godt skodd for å lage litt mer forseggjorte varmepumpehus. 
– Du må være litt mer nøye med avslutninger, men ellers går det greit, sier Smogeli. 

7. Tenk sikkerhet

Når du tar hull i veggene på gamle hus, er det fornuftig å tenke litt ekstra på sikkerhet. 
– Under første lag med kledning er det stort sett laft. Når du borer hull i tømmer, kan det bli veldig varmt, så du bør vite at du har noe ha å slukke med hvis det skulle ta fyr. Men vanligvis er det ikke noe problem, sier Smogeli. 

Jo strammere rammer, jo mer kreativ må du være

Berild synes det er artig å gjøre sånne installasjoner, ikke bare standard monteringer med rørføring rett ut gjennom veggen. Her ble jobben lettere fordi huset skulle rehabiliteres ganske omfattende. 
– Hvis eieren ikke skal gjøre noe med huset, må du være enda mer kreativ for å klare å få til en godt skjult installasjon, poengterer Berild. 

Riksantikvarens tips til installasjon av luft-til-luft-varmepumper

 1. Monter et varmepumpehus og mal eller lakker varmepumpehus og kanaler i samme farge som huset
 2. Unngå å plassere utedelen på fasade som vender ut mot offentlig rom, gate eller gårdstun
 3. Ta hensyn til viktige elementer i fasaden når du plasserer utedelen. Den bør ikke konkurrere med trapper, veranda, karnapp eller lignende
 4. Tenk tilpasning også inne. Kan innedelen lakkeres?