Tequs: Utviklet egen plug-and-play CO2-varmepumpe

Grundig testkjøring, superenkel installasjon og en konkurransedyktig pris: Det er ideene bak CO2-varmepumpene gründerne i Tequs har utviklet.

Team Tequs: (Fra venstre) bærekraftsjef James Higham, teknisk sjef Marius Hugo Sandem, daglig leder Joakim Søgård og økonomisjef Eirik Andreas Lund.

Til nå har det vært vanskelig å finne standard-varmepumper med naturlige kuldemedier, spesielt CO2, i klassen 15 til 800 kW. Dette gapet oppdaget teknisk sjef og kuldespesialist Marius Hugo Sandem i Tequs da han jobbet som kuldemontør og prosjektutvikler. 

– Ingen kunne levere noe standardisert; alt var skreddersydd. Jeg henta inn priser fra grossister, og så at det var teoretisk mulig å bygge en standardisert maskin som var billigere, forteller Sandem. 

– Da begynte vi å snakke sammen, forteller daglig leder Joakim Søgård, som kommer fra software-bransjen og har jobbet med å utvikle forretningsmodeller både i små bedrifter og store konsern. 

Grundig testet prototype

Til tross for avslag på søknader om støtte hos Innovasjon Norge og Skattefunn klarte gründerne å få finansiert en prototype for væske-til-vann-varmepumpe basert på CO2, og en testrigg.

Sandem er den kuldetekniske hjernen i selskapet og har bygget prototypen. Fagbrev som kuldemontør og i tillegg teknisk fagskole kom godt med. 
– Jeg har blant annet lagt vekt på at maskinen blir servicevennlig, poengterer han.

Prototypen har vært i drift i drøyt åtte måneder, og er grundig testet for de fleste tenkelige driftssituasjoner.  
– Vi vil vite at vi har noe som fungerer over tid, og derfor har vi ventet lenge med å selge noe, forklarer Søgård. De har også levert et pilotanlegg til et kontorbygg i Agder. 

Naturlig et opplagt valg

Tequs mener også at CO2 er et valg som vil fungere over tid. 
– Det er ekstremt viktig å gå over til naturlige kuldemedier; det er mange usikkerheter knyttet til HFO-medier, påpeker bærekraftansvarlig James Higham.

De nye CO2-varmepumpene skal produseres av italienske RivaCold, og ble lansert under VVS-dagene i oktober. Sandem og Søgård har jobbet på fulltid i selskapet siden august, og da ble også Tequs medlem i Varmepumpeforeningen. 

Teknisk sjef Marius Hugo Sandem har utviklet og bygget Tequs sin prototype CO2-varmepumpe, som er utstyrt med ejektor for å øke effektiviteten. 

Tror markedet kommer til å eksplodere

Framover vil testanlegget på Alna i Oslo fortsatt spille en sentral rolle. 
– Alle maskiner vi selger leveres ferdig fylt med kuldemedium. Men først skal de innom riggen og testkjøres etter de forholdene kunden har beskrevet, opplyser Sandem.

Dette vil forenkle oppstart ute i prosjekter, og gjøre det enkelt å starte opp anlegg også for de som ikke jobber med CO2 til daglig. 
– Målet vårt er å få ned totalprisen på tilbudet, øke entreprenørenes marginer, og øke antall entreprenører som kan levere CO2-varmepumpe, sier Søgård.

Økt kapasitet til å levere CO2-anlegg forventer de at blir viktig i årene framover. 
– Vi tror markedet for CO2-varmepumper kommer til å eksplodere, så det vil bli nok jobb for alle som ønsker å drive med dette. 

 Testanlegget er utformet for å kunne simulere de fleste tenkelige driftssituasjoner. Varm og kald side går til hvert sitt rom, som har kjølemaskiner og varmevifter for å simulere kaldt og varmt klima.