Nedgangen fortsetter for bergvarme og luft-til-vann-varmepumper

Antall solgte enheter av bergvarme- og luft-til-vann-varmepumper har ikke vært lavere i første halvår siden 2011, viser tall fra Prognosesenteret.

Første halvår var salget det laveste på ti år for luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper, viser tall fra Prognosesenteret. 

Etter toppåret 2019 har pilene pekt nedover for salget av luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper. Samme veien har det gått med Enova-støtte til denne typen varmepumper. Inntil 10 000 kr til bergvarmepumpe er det eneste som gjenstår av det som var de suverent mest populære støtteordningene til boligeiere

– I hvert fall halvert

– Markedet vårt er i hvert fall halvert, anslår daglig leder Sigurd Hertzberg i Hertzberg Varmeteknikk AS. Firmaet har vært spesialister på varmepumper i en årrekke, men tilbyr også annet rørleggerarbeid. Det siste året har det blitt mer av andre jobber, selv om Hertzberg fortsatt installerer varmepumper. En del går til å erstatte eldre varmepumper, enkelte til kunder som ikke er fornøyde med bioolje. 
– Hvis Enova hadde gjort noe med tilskuddet, hadde det hjulpet mye, mener Hertzberg. 

Litt tregt

– Markedet har vært litt tregt, men vi har heller ikke markedsført så mye. Vi har hatten full og har tatt de forespørslene som har kommet, sier serviceleder Jan André Eliassen i Chr M Vestrheim AS. Bergensbedriften leverer varmepumper for vannbåren varme, men er først og fremst store i prosjektmarkedet. Eliassen tror dårligere ordninger fra Enova har gitt mindre fokus på varmepumper. Samtidig er ikke markedet for utskifting av oljefyr helt borte. 
– Det er fortsatt mange tusen som fyrer med olje, det er det ingen tvil om, mener Eliassen. Også Chr M Vestrheim opplever at en del bergvarmepumper begynner å bli modne for ut
skifting. 

Mest til eksisterende boliger

– Markedet har vært brukbart, men vi er ikke tilbake på 2018- og 2019-nivå, fastslår daglig leder Arve Saghaug i Aparo Energi. Bedriften på Kongsvinger driver bare med varmepumper og vektlegger bergvarme, men selger også noe luft-til-luft-varmepumper. Bergvarme går nå først og fremst til eksisterende boliger. Noen kunder har fortsatt oljefyr, men det utgjør en liten andel. Noen vil bytte ut kostbare bioløsninger eller elkjel, og markedet for utskifting er på vei opp. For Aparo Energi sin del ser høsten bra ut. 
– Vi har solgt ut mye av kapasiteten allerede – men du må være på hugget for å få det til, understreker Saghaug.