Nå fornyes energimerkeordningen

Hva skal telle mest, effekt eller energi? Der kommer slaget til å stå for ny energimerkeordning, tror NOVAP.

Tor Brekke i Enova presenterte arbeidet med energimerkeordningen under Enovakonferansen 2020. 

Enova, PWC og Multiconsult gjennomførte i høst et forprosjekt for å se på hvordan energimerkeordningen kan videreutvikles, og dette var også tema på Enovakonferansen 2020. 

Målet er å gjøre energimerket lettere å forstå, og at det skal bli mye mer tydelig hvilke tiltak en boligeier kan gjennomføre for å få et bedre energimerke. 

– Det er foreslått mange bra grep; blant annet å gjøre databasen for energimerker tilgjengelig til banker. De kan bruke energimerke til å verdsette eiendommer og gi bedre lån til bygg med bedre energimerke, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP. 

Vektkamp i vente

Den nye energimerkeordningen skal kombinere hvor energieffektivt et bygg er og hvor lite effekt bygget bruker.
– Dette kommer til å bli den store diskusjonen. Hvis energieffektivitet vektes mest, blir ordningen ganske lik som i dag. Hvis effekt vektes mye, vil det for eksempel premiere bygg med fjernvarme. Med andre ord vil ikke det mest energigjerrige bygget nødvendigvis få best energimerke, forklarer Hagemoen.  

Snart på høring

Denne fordelingen blir en politisk avgjørelse, og Olje- og energidepartementet jobber nå med saken. Forslag til ny energimerkeordning skal på høring om ikke altfor lenge. 

– Vi følger selvsagt denne prosessen tett, sier Hagemoen. 

Les mer om forprosjektet og last ned sammendragsrapport hos Enova