Miljødirektoratet følger opp alle tips

– De siste årene har vi fulgt opp alle tipsene om manglende f-gass sertifisering, opplyser Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

– Miljødirektoratet er opptatt kontinuerlig å utvikle og forbedrie vår tilsynsvirksomhet. Det gjelder selvsagt også for kontroll av f-gass-regelverket, sier Mathieu Veulemans. 

I et brennhett varmepumpemarked øker også fristelsen til å ta ulovlige snarveier for å sikre seg en del av kaka. 
– Vi får blant annet høre fra bransjen om nettbutikker og detaljhandel som leverer ut varmepumper uten at installasjon er avtalt med en F-gass-godkjent installasjon, forteller Einar Gulbrandsen i NOVAP (Norsk Varmepumpeforening). 

Si fra om avvik!

Flere hevder det er nok for en privatkunde å oppgi navnet på en f-gass-sertifisert bedrift for å kunne hente en varmepumpe. 
– Hvis du opplever at ditt firmanavn eller bedriftssertifikat blir brukt i netthandel, må du tipse Miljødirektoratet om utsalgsstedet, understreker Gulbrandsen. 

Behandles i bulk

Du kan være trygg på at tips til Miljødirektoratet blir behandlet anonymt – men du kan ikke forvente at de følges opp umiddelbart. Vanligvis behandler direktoratet disse tipsene i bolker for å bruke sine ressurser på en effektiv måte. 
– Det betyr at det av og til kan gå noe tid mellom mottak og behandling av tipsene, men det gjør at vi kan oppnå mer med de ressursene vi har, poengterer Veulemans, som leder avdelingen for tilsyn. 

NOVAP tipser aktivt

Et annet avvik NOVAP får høre om, er å bruke installatør uten f-gass-sertifikat til jobben, og registrere jobben på en kollega med godkjent sertifikat. 
– Igjen: Si fra hvis du vet om bedrifter hvor dette skjer. Ved tilsyn vil det bli avslørt ganske raskt ut fra antall jobber og antall med gyldig sertifikat, poengterer Gulbrandsen. 

Varmepumpeforeningen tipser selv Miljødirektoratet aktivt. 
– For eksempel har vi meldt fra om bedrifter som installerer luft-til-luft-varmepumper uten at de er f-gass-sertifisert, og om nettbutikker med avvik, forteller Gulbrandsen. Han har også videreformidlet tips fra folk som har kontaktet NOVAP. 
– Kjenner du konkrete selskaper som gjør noe ulovlig, tips oss eller Miljødirektoratet

Her kan du lese mer om hvordan du tipser Miljødirektoratet.