En investering som kan frigjøre 13 TWh til Norges grønne skifte

Norge bruker mye strøm på å varme opp bygninger. En analyse fra Asplan Viak viser at man ved å bytte til vannbåren varme, kan frigjøre 13 TWh til utfasing av fossil energibruk innenfor industrien og transportsektoren.


Asplan Viak har laget en analyse på vegne av Enova om kostnadene knyttet til konvertering fra elektrisitet og over til vannbåren varme for store bygg. Design: Asplan Viak.

En ny analyse fra Asplan Viak, utført på oppdrag for Enova, viser at Norge kan frigjøre store mengder elektrisk kraft ved å bytte fra direkte elektrisk oppvarming til vannbårne systemer i større bygg. Med vannbåren varme kan byggene bruke varmepumper og fjernvarme til oppvarmingsformål.

 

Elektrisk oppvarming i størstedelen av bygningsmassen

Oppvarming av norske bygninger står for et årlig energiforbruk på hele 50 TWh – tilsvarende en tredjedel av landets totale vannkraftproduksjon. Samtidig som vi bruker strøm på elektrisk oppvarming, står bedrifter i kø for å få tilgang på kraft til utfasing av fossil energibruk og nye, grønne industriprosjekter.

Løsningen ligger i en overgang til vannbårne systemer, som radiatorer eller gulvvarme. Slike systemer kan hente varme fra varmepumper, bioenergi eller fjernvarme, og reduserer dermed belastningen på strømnettet.

 

Store kostnadsvariasjoner

Analysen viser at kostnaden for konvertering i større bygg (over 500 m²) varierer betydelig, fra 500 til 1 000 kroner per kvadratmeter.

Store, åpne lagerbygg har de laveste kostnadene, mens komplekse bygg med mye eksisterende infrastruktur krever mer omfattende ombygging.

Analysen viser også til at erfaring er en nøkkelfaktor til kostnaden. Rapporten viser tydelig at erfarne og spesialiserte firmaer utfører arbeidet mer kostnadseffektivt. Å bygge denne kompetansen i rørleggerbransjen blir derfor avgjørende fremover.

Samlet anslås den nasjonale investeringen for å konvertere hele bygningsmassen til mellom 70 og 140 milliarder kroner. Dette er før kostnaden for selve varmekilden (som varmepumpe eller fjernvarmeanlegg) er medregnet.

 

En betydelig samfunnsgevinst

Til tross for investeringskostnaden er gevinsten for samfunnet stor. Dersom alle større bygg som i dag bruker direkte elektrisitet til oppvarming konverterer, vil det kunne:

  • Frigjøre 13,2 TWh strøm hvert år. Dette er nesten like mye som all vindkraftproduksjon i Norge.
  • Redusere effektbehovet på de kaldeste dagene med hele 3,5 GW. Dette demper presset på strømnettet, reduserer behovet for kostbare nettutbygginger og kan bidra til lavere strømpriser for alle

 

Statens rolle er avgjørende

Asplan Viaks analyse konkluderer med at staten må etablere virkemidler som skaper forutsigbarhet og gjør det enklere for byggeiere å velge konvertering. Overgangen til vannbåren varme fremstår som en av de raskeste og mest effektive måtene å frigjøre kapasitet i strømnettet på, og er en kritisk investering for å lykkes med Norges grønne omstilling.

Asplan Viak jobbet med analysen i perioden november 2024 til april 2025. Rapporten kan leses i sin helhet her.