Jim Johansen og Pingvin Klima: – De som bytter varmepumpe nå, får hakeslepp

Bytter til noe som har blitt dobbelt så bra.

Markedet for varmepumper vil holde seg bra, tror daglig leder Jim Johansen i Pingvin Klima. 
– Vi merker at det er veldig stor aktivitet med utskifting. De som bytter ut, får hakeslepp: Hadde du ei gammel varmepumpe som kanskje ga 2 til 2,5 kW ved -15°C, får du med dagens gi 5 kW varme ved -15°C. Det merkes, poengterer han. Pingvin Klima har vært aktivt med i utviklingen av General sine nordiske modeller. I tillegg til General importerer selskapet Trane isvannsmaskiner. 

Et skifte for R32

2018 var et rekordår for selskapet med base på Helsfyr i Oslo, både målt i omsetning og resultat. 2019 ser bra ut – men én ting har endret seg. 

– Det har skjedd et skifte i markedet når det gjelder etterspørsel etter R32. General varmepumper er litt treige med R32-modeller, og har hemmet oss litt, tror Johansen. Selskapet har R32-maskiner, men serien er ikke komplett ennå.  

Enda strengere krav

– Hva håper du vil prege bransjen de neste årene?
– Jeg håper vi får enda strengere krav til kuldemedier. R32 er bare et stoppested på veien til å få lavere GWP. Jeg tror nok vi kommer til å ha R32 en god stund, men håper det kommer andre, ikke-brennbare medier litt fort. At det sitter noen smarte forskere og kommer med noe som er bedre egnet – både energiriktig og ikke brannfarlig, sier Johansen. De største endringene fram mot 2030 tror han vil dukke opp nettopp innen kuldemedier. 
– Det kommer til å ha noen med kuldemedier å gjøre, men det er vanskelig å se i hvilken form. 

Nesten bare kuldemontører

– Hva er den viktigste styrken til Pingvin Klima?
– At det er så å si bare fagfolk her! Vi har kuldemontører med fagbrev og F-gass sertifikat, også blant de som sitter inne på kontoret, forteller Johansen. Det eneste unntaket han kommer på, er Glenn som driver med logistikk og lager. 
– Ringer du oss, får du prate med en kuldemontør – ikke med en selger. Vi kjenner produktene godt, og spør ofte hva de skal brukes til. Da får kunden gode råd på kjøpet, poengterer Johansen. 

Mer om Pingvin Klima under omtaler av våre medlemmer, eller på www.pingvinklima.no