Hans-Christian Francke og Thermia: – Håper kunnskapsnivået blir vesentlig høyere

Mener vi kan lære mye av svenske kolleger.

Forskjellen i kunnskapsnivå er nemlig stor mellom det svenske og norske markedet, ifølge salgsdirektør Hans-Christian Francke i Thermia Norge.
– Det er færre problemer med  installasjonene. Problemene er ofte ikke knyttet til selve varmepumpene, men til varmeanlegg eller brønnpark, utdyper han. 

Snittet er for dårlig

Thermia varmepumper produseres i Sverige. Francke tror kunnskapsnivået der først og fremst er høyere fordi de har holdt på med varmepumper mye lenger. 
– Vi ønsker å videreformidle kunnskapene vi har, og har satt i gang en rekke kurs, forteller han. Francke mener grossistene har altfor lite kunnskap, og at installatører også trenger betydelig oppgradering. 
– Det er alltid sånn at noen er veldig flinke, men snittet er altfor dårlig, sier han. 

– Energiprisen vil rase

En av de største utfordringene Francke ser på sikt, er energipriser. 
– Jeg tror det kommer nye teknologier som gjør at prisen raser, og at vi går mot et samfunn der energien blir nesten gratis. Men da snakker vi mer om 2050 enn 2030, sier han. Det betyr at bransjen forberede seg på å lage bedre teknologier som varer lenger og er enda mer effektive enn i dag. Det igjen vil stille større krav til installasjon og kvalitet.

Kunnskapsmangel koster

Ifølge Francke er prisnivået en av de største utfordringene for varmepumpeløsninger i dag.   
– Mangelen på kunnskap er kanskje det som koster mest, mener han. Det handler også om hvordan en jobb planlegges og gjennomføres effektivt. 
– Vi har begynt å rydde litt i egen hage, og ser blant annet fakturerings-modeller på service som savner sidestykke. Koster det mye for oss, blir produktene dyrere, poengterer han. Thermia ser også mange regninger uten spesifisering, og lovverket krevet spesifisert fakturering. 
– Så det er noe  mange bør bli bedre på, understreker Francke. 

Svenskene er ikke mye billigere

– I Sverige er dette mye mer ryddig. Et eksempel er at service og ettermarked har tariff på alle typer jobber, forteller Francke. Den har Thermia nå også innført i Norge. Selskapet har et eget råd som tester og kvalitetssikrer tariffer på ulike jobber. 
– For eksempel tar det én time å bytte inverter på en varmepumpe - det tar ikke fem timer, poengterer Francke. Han mener vi kan lære mye av hvordan svenskene jobber med varmepumper. 
– Nordmenn tror at svenskene er mye billigere. Det er de ikke, men de er ofte mer ryddige, dyktige og mer ekspeditte. 

Mer om Thermia Norge finner du under omtaler av våre medlemmer, eller på www.thermia.no (ekstern lenke).