– Energieffektivisering er en joker

Den kan forene en eventuell rød-grønn regjering i klimasaken, mener NOVAP og 23 andre organisasjoner.

Mer effektiv bruk av energi i bygninger bør være en bra klimasak for en eventuell ny regjering, mener 24 forbruker- og interesseorganisasjoner. 

Opp mot årets Stortingsvalg har NOVAP sammen med en rekke organisasjoner jobbet systematisk over tid for å løfte energieffektivisering som et tema. 
– Vi jobber i allianse med mange andre som har felles interesser. Som en liten organisasjon er det helt avgjørende for å få gjennomslag, understreker rådgiver Bård Baardsen. 

Et av de siste utspillene fra nettverket retter seg mot en eventuell ny rød-grønn regjering. Energieffektivisering er en klimasak som kan forene en rød-grønn regjering, skriver de 24 organisasjonene i et innlegg: 

  • Mer effektiv energibruk kan spare urørt natur, kutte klimagassutslipp og gi husholdninger og bedrifter lavere strømregning. 
  • I tillegg vil energieffektivisering, varmepumper, vannbåren varme og solenergi være god distriktspolitikk, skape mange nye arbeidsplasser og øke standarden i boligmassen.

Les hele innlegget på Energi og Klima.

Håper på mer offensiv politikk

– Vi er partipolitisk nøytrale, understreker Baardsen. Likevel har nettverket store forhåpninger til en eventuell ny rød-grønn regjering. 
– Vi har jobbet tett mot opposisjonspartiene de siste fire årene, og ser at flere av disse har en offensiv politikk for energieffektivisering. Nå håper vi det skal realisere seg i en bedre politikk hvis de kommer i posisjon, sier Baardsen. 

Svikter eget partiprogram

For de regjerende partiene har definitivt skuffet med sin politikk for energieffektivisering. 
– Venstre har ganske bra partiprogram, men har gjort det stikk motsatte mens de har sittet i regjering, poengterer Baardsen. Han legger til at en rekke vedtak i regjeringsplattformen fra Granavolden ikke er fulgt opp. 
– Hvis nåværende regjering blir sittende, vil vi jobbe for å få partiene inn på et mer konstruktivt spor med energieffektivisering, varmepumper og solenergi, sier han. 

Bredt sammensatt nettverk

Samarbeidet om energieffektivisering skjer i et nettverk med 30 ulike interesse- forbruker- og miljøorganisasjoner. Hvor mange som er med på ulike innlegg, varierer fra sak til sak. 
– Vi i NOVAP er blant de mest aktive i nettverket, fastslår Baardsen. Og uansett utfall av neste ukes stortingsvalg, er en ting helt sikkert. 
– Vi vil fortsette å presse på politikere for å få mer energieffektivisering, varmepumper og solenergi i norske bygg.