Bergvarme i beste sendetid

Med bedre støtteordninger hadde flere gjort som ham, tror boligeier Ole Lindseth: Installert bergvarme. Også Forbrukerrådet etterlyser bedre støtte overfor NRK.

Teknisk leder Carl Basberg i Varme- og kjølesystemer (til venstre) med Ole Lindseth, som er svært fornøyd med sitt bergvarmeanlegg. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

Interessen for energieffektivisering forsetter å øke, blant annet fordi strømprisene som stadig svinger. Etter tips fra Varmepumpeforeningen besøkte NRK Lindseth, som viste fram sitt bergvarmeanlegg i eneboligen i Horten – i beste sendetid på Dagsrevyen. 
– Vi er veldig fornøyde med miljøbiten i det, og selvfølgelig veldig fornøyde med økonomibiten i det, sier Lindseth i innslaget – men presiserer at han gjerne skulle hatt mer støtte fra Enova.

Forbrukerrådet: Enovas mandat må endres

Forbrukerrådet mener flere bør få Enova-støtte til å redusere strømbruk i boligene sine. 
– Det er rimelig urettferdig; vi betaler alle inn til Enova over strømregningen, samtidig som veldig mange av oss ikke har mulighet til faktisk å få noe tilbake, sier direktør Inger Lise Blyverket til NRK. Forbrukerrådet mener Enovas mandat må endres, og det samme poengterer både Rødt og Høyre i nettsaken NRK har laget i etterkant av TV-innslaget. 

Må tilby bedre støtteordninger

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen er fornøyd med at NRK tok opp temaer som er viktige for bransjen. 
– Og for veldig mange norske boligeiere, understreker han. EU har nylig vedtatt nye regler for energieffektivisering i bygg, og her hjemme har regjeringen lagt fram en handlingsplan for energieffektivisering.

– Norske myndigheter må derfor tilby bedre støtteordninger og andre virkemidler for å stimulere flere huseiere til å redusere energibruken, mener Hagemoen. 

Fikk med en NOVAP-godkjent forhandler

Etter at NRK hadde en sak om etterisolering og varmepumper, tok han kontakt for å tipse om arbeidet Varmepumpeforeningen og en rekke andre organisasjoner gjør for å sette fart på energieffektivisering – og endre Enovas mandat i riktig retning. 
– Både TV-innslaget og saken handlet om mange viktige sider ved energieffektivisering, også støtte. Og selvsagt var det en fin bonus at en av våre godkjente forhandlere fikk være med sammen med en fornøyd bergvarme-kunde!