Kurs og arrangementer / Kurskalender / Luft-til-luft-varmepumpekurs 01.04.19 - 03.04.19

Luft-til-luft-varmepumpekurs

Kurset gir deltakerne grunnleggende kunnskaper om funksjon og virkemåte for moderne luft-til-luft-varmepumper.
Dato: 01.04.19 - 03.04.19

Dette lærer du

Du vil lære de viktigste faktorer ved installasjon av luft-til-luft-varmepumper for å oppnå best mulig energibesparelse og levetid. Kurset vil også fokusere på forhold rundt miljø og sikkerhet ved installasjon av varmepumper.

 • Lover, forskrifter og regler ved montasje av varmepumpe
 • Riktig plassering av inne- og utedel – estetikk, lyd, energisparing
 • Type verktøy som er nødvendig ved montasje og feilsøking
 • Montasje av varmepumpe med vakuumering, rørmontering, fylling og tømming av kuldemedium og lekkasjetest
 • Driftsprøve i oppvarmings- og kjølemodus
 • Periodisk vedlikehold og bytte av enheter

Målgruppe

Deltakerne bør ha praktisk yrkesbakgrunn. Det er en fordel, men ikke nødvendig, med basiskunnskaper om varmepumpeprosessen. Før kurset vil alle deltagerne få tilsendt materiell for å ta en nettbasert forprøve. På kurset deltar det gjerne både erfarne varmepumpemontører og tekniske fagfolk som ønsker å lære seg faget.

Kursmateriell

 • Nettbasert forprøve
 • Kurskompendium
 • Nettbasert eksamen
 • Installatørbevis etter bestått eksamen

Varighet

3 dager

 • 1 dag teori
 • 2 dager praktiske øvelser

 

Timeplan dag 1 (8-16)

Den første dagen brukes til en teoretisk gjennomgang av alle viktige emner knyttet til forståelsen av hvordan en luft-til-luft-varmepumpe og hva som legger grunnlaget for en korrekt installasjon.

Timeplan dag 2 (8-16)

Gjennomgang av verktøy og utstyr 
Praktiske øvelser
Lunsj
Praktiske øvelser fortsetter
Montering rør-kanaler, elektriske koblinger (teori)
Driftsstart
Tømmeaggregat

Timeplan dag 3 (8-16)

Feilsøking
Service og vedlikehold
Praktisk øvelser
Lunsj
Praktiske øvelser fortsetter
Kontroll av verktøy og utstyr
Reparasjoner og bytte av komponenter
Oppsummering

Sted for kurset

Kuben Yrkesarena, Teknologisenteret. Kabelgaten 10 – 12, 0606 Oslo

Timeplan for kurset

Dag 1 – 8 – 16 – teori
Dag 2 – 8 – 16 – teori og praktisk
Dag 3 – 8 – 16 – teori og praktisk 

Registrering starter kl. 07:30 – Oppmøte på
Teknologisenteret (rom 1610). 

Lunsj

Det blir servert lunsj alle dager.

Overnatting

Hotel 33 ligger 5 min. fra Teknologisenteret med adresse Østre Aker vei 33, 0581 Oslo. Rom kan bookes direkte til resepsjonen på q.hotel33@choice.no eller på tlf. 23 19 33 33. Oppgi Norsk Varmepumpeforening for rabatt på reserverte rom (må bestilles senest 2 uker i forveien).

Faktura og betaling

Faktura sendes ut ved påmelding til kurs og betales ved forfallsdato. Faktura er uten mva. da opplæringsvirksomhet i Norge er fritatt. Påmeldingen er bindende og eventuell avmelding må skje skriftlig. Ved avmelding belastes 20 % av deltakeravgiften (minimum 1000 kroner) dersom man ikke har andre som kan ta plassen. Ved avmelding senere enn 14 dager før arrangementet, belastes 50 % av deltakeravgiften. Ved avmelding senere enn 7 dager før arrangementet, belastes full deltakeravgift. Kursmateriell vil da bli ettersendt. 

Forkunnskaper

Deltakerne bør ha praktisk yrkesbakgrunn. Det er nødvendig med basiskunnskaper om varmepumpeprosessen. Før kurset vil alle deltagerne få tilsendt materiell for å ta en nettbasert forprøve. På kurset deltar det gjerne både erfarne varmepumpemontører og tekniske fagfolk som ønsker å lære seg faget.

Kursmateriell og dokumentasjon

Alt nødvendig kursmateriell vil bli delt ut på kurset. Deltakerne får utstedt et NOVAP installatørbevis ved bestått nettbasert eksamen.

Nettbasert forprøve

Forprøven er ikke noe man kan stryke på, men vi ser at kursdeltakerne har større utbytte av kurset hvis alle har kunnskaper om varmepumper allerede før kursstart. På kurset ønsker vi å bruke mest mulig tid på praktiske øvelser. 

Nettbasert eksamen

I etterkant av kurset får deltagerne tilgang til en nettbasert eksamen hos NOVAP. Når eksamen er gjennomført og bestått vil deltagerne få tilsendt sitt personlige installatørbevis fra NOVAP som er gyldig i 5 år. Det er nå også krav til f-gass sertifikat for de som gjør inngrep i anlegg.

Adkomst

Flybussen stopper på Risløkkalléen (Flybuss FB3). Kommer du med bil følger du skilter mot Økern Nord. Nærmeste T-banestasjon er Risløkka og Økern som kjøres av T-banens linje 5. Planlegg reisen på ruter.no.

Parkering

I garasjen på Kuben koster parkering kr. 130 per døgn. Hotellets gjester parkerer gratis på felt C. Like ved Hotel 33 er det flere parkeringsplasser der parkering koster kr. 150 per døgn (Felt E & F).